Helautomatisk kaffemaskin eller kapselsystem?

Eloise Bloniarz's picture

Nyligen genomförde konsumenttidningen Råd & Rön ett test om prisskillnaden mellan kaffemaskiner för kaffebönor respektive för kaffekapslar. I uträkningen jämför de vad en kopp med 7 gram kaffebönor kostar och vad en kopp kaffe gjord med en kapsel kostar. I exemplet räknar man med två koppar espresso per dag i fem år och ett inköpspris för den helautomatiska maskinen på 5500 kr och ett bönpris på 200 kr per kg. Man räknar med att kapselmaskinen kostar 1100 kronor och varje kapsels styckpris 3,40 kronor.

Årkostnadenarna för de båda maskinerna blir då:

Helautomtisk kaffemaskin: 2108 kronor
Kapselmaskin: 2668 kronor

Om man ska välja en helautomatisk kaffemaskin eller en kapselmaskin är en fråga om smak och hur mycket pengar man vill lägga ner på en maskin. En helautomatiskmaskin sköter hela processen, den har en inbyggd kvarn som maler kaffebönorna, den värmer, skummar mjölken och brygger kaffet. En kapselmaskin är enklare i sitt utförande och därför även billigare. Prisskillnaden kan mellan en helautomatisk och en kapselmaskin kan vara på några tusen kronor.

Helautomatisk kaffemaskin

Maskinerna är dyrare i inköp än kapselmaskinerna men man sparar pengar att använda sig av hela bönor, vilket är billigare än att använda kapslar. Dessutom ger användandet av bönor större valfrihet på hur kaffet ska smaka. Avfallet blir mindre än om man använder sig av kapslar, det är med andra ord mer miljövänligt med en helautomatisk maskin. Nackdelarna kan vara att man måste tömma sumpen efter varje bryggning samt att maskinen behöver rengöras emellanåt.

Kapselmaskin

En kapselmaskin är mycket lätt att använda, är billigare i inköpspris och man kan i stort sett enkelt få vilken smak man vill på kapslarna. Dock har kapselmaskinen fått kritik för att själva kapslarna är dyra, cirkapris 39,90 för tio stycken kapslar, för miljöaspekten, varje kopp kaffe man gör skapar sopor, även om tillverkarna försöker lösa problemet genom återvinning. Dessutom har kritik hörts för att maskinens och kapslarnas märke är bundna till varandra, en kapsel från en annan tillverkare passar därför inte i maskinen om de inte är av samma tillverkare och märke.

För den stressade och finsmakaren

Man kan få en kaffemaskin från cirka 600 kronor upp till flera, flera tusen kronor. Bosch har en av de billigaste maskinerna med sin modell T20. Kaffemaskinen är en kapselmaskin med en kapacitet på 1,5 liter. Man kan göra sig en kopp espresso med bara ett enda knapptryck, vilket kanske är bra för den stressade. När maskinen behöver rengöras eller avkalkas ger den en indikation med en lampa som börjar lysa rött och man sätter in den medföljande rengörningsdisken. Maskinen ska användas tillsammans med Tassimos kapslar.

En av de dyraste modellerna är den helautomatiska JURA Impressa X9. Den är verkligen kaffemaskinernas Rolls Royce och priset ligger ungefär på 55 000 kronor. Maskinen kan göra tolv stycken olika drycker såsom latte macchiato, cappuccino och naturligtvis espresso samt vanligt kaffe. Kaffemaskinen kommer från JURA, ett schweiziskt företag med dotterbolag i Sverige. JURA har ett servicekontor, dit man även kan komma som eventuell ny kund för att titta på olika modeller, i Hammarby Sjöstad i Stockholm.

Om du är ute efter en kaffemaskin till ditt företag, fyll i formuläret ovan för prisuppgifter och gratis offerter.