Jul, jul strålande jul…

Caroline Wetter's picture

Känner du av den beryktade julstressen eller är du lugn inför den stundande högtiden? Det är inte bara privat som julen har traditioner utan även som företagare. Kör ditt företag ”all-in” med julklappar, julkort och julfester eller är du en av dem som slutat med allt sådant som protest mot alla traditioner och måsten?

Julstressen

Stressnivån brukar bli högre ju närmre jul vi kommer. Det är mycket som ska bli klart på jobbet innan årsskiftet och det är många tillställningar att närvara vid såsom julluncher, fester och glöggmingel med kunder och kollegor. Till detta kan läggas den privata stress många känner med julklappar som ska inhandlas, adventsfikor med vännerna och maten som ska lagas. Inte konstigt att ordet ”julstress” är dubbelt så mycket googlat som ”julefrid”. Hur slipper man då känna denna stress inför en högtid som för de flesta anses lugn och fridfull? Planering och prioritering skulle jag vilja framhäva. Var ute i god tid med alla måsten och gör en lista på allt som ska göras så blir det en struktur som känns mer hanterbar. Sålla bland alla inbjudningar till event, gå på det som är kul och som du har lust/tid med.

Julkort eller e-julkort

Det blir allt färre företagare som skickar julkort med posten. Vanligare är att man istället skickar e-julkort. Jag tycker personligen inte det är något fel med det men i och med att det börjar bli ovanligare med julkort som skickas per post har man här chansen att sticka ut. Det lär bli mycket mer uppmärksammat idag än för låt säga 10 år sen när kunder och samarbetspartners fick drivor med julkort skickade till sig. De flesta blev med största sannolikhet aldrig lästa. Många hävdar att det är kostsamt med julkort samt porto som tillkommer ovanpå det. Det kan jag förstå men man kan välja ut några få som man vill tillägna en hälsning. Personliga julkort är förstås extra roliga att få, någon bild av er på företaget och en personlig hälsning är helt rätt.

Julklappar till anställda och kunder

Som företagare vill man ofta ge lite extra uppskattning kring en högtid som jul. Många företag har idag helt tagit bort klappar till anställda och samarbetspartners. Det är många gånger en kostnadsfråga men kanske är det också svårt att hitta något alla/de flesta uppskattar. Att se upp med är de regler som styr detta med att ge gåvor.

En julgåva till den som är anställd inom offentlig sektor får högst kosta 1 procent av prisbasbeloppet, vilket i år innebär 445 kronor. Arbetsgivaren kan dock ha föreskrivit ett lägre belopp vilket då istället är det som gäller. I den privata sektorn är reglerna inte lika hårda men istället luddigare. Det finns ingen övre beloppsgräns men måttfullhet bör eftersträvas för att inte bli anklagad för mutor.

Jag tycker det hör till att visa lite extra uppskattning mot sina kollegor kring juletid. Men det behöver inte göras så stort och ansträngt. Det kan räcka med en enklare julfika eller middag. En stund för samvaro innan julledighet är trevligt och svetsar gruppen samman.

GOD JUL

I år ges tillfälle till lång ledighet med många klämdagar. En ypperlig chans att få tid för vila och reflektion för att sedan komma tillbaka med ny inspiration inför det nya året!

Jag vill avslutningsvis passa på att önska alla läsare en riktigt God Jul och hoppas ni följer med bloggen in i 2014!