Kaffebönor och kapslar

Eloise Bloniarz's picture

De största odlarländerna för kaffebönor är Brasilien, Vietnam och Indonesien. Själva kaffebönan är egentligen ett frö som sitter i kaffeplantans bär. Tre arter odlas för kommersiellt bruk. Det är Arabicabönan, Liberiabönan och Robustabönan. Arabica är en fin kaffeböna som sägs hålla hög kvalité. Smaken är lättare i jämförelse med Robustabönan och den är också syrligare.

Robustabönan ger espresson den speciella smaken av kraftig och nötig kaffesmak med kryddiga inslag såsom kanel och mörk choklad. Kaffebönan utvecklar och får sin smak i rostningen. En äkta klassisk italiensk espresso innehåller mellan 10-40% Robustabönor, mängden beror på hur kaffebönorna är hanterade och rostade. Arabicabönan står för den andra delen och balanserar upp den kraftigare Robustabönan till en lagom smakblandning.

Det finns speciella kaffe- och tebutiker där man kan få hjälp att hitta nya spännande blandningar, få information om var kaffet har odlats samt tips och råd om hur man maler själv. Kaffebutikerna säljer även kaffemaskiner. De mindre rosterierna inriktar sig många gånger på speciella blandningar och lite mer ovanliga kaffesorter. När kaffet har rostats ska det helst användas inom två månader för att inte smaken ska gå till spillo.

Etiskt kaffe

De senare åren har efterfrågan på etiskt kaffe ökat. Kaffe odlas i över femtio länder och förhållandena för kaffearbetarna är därför olika men kaffeodlarna är ofta småbönder som får slita hårt för sin odling. Brasilien har enligt lag en minimilön för odlarna, men eftersom skörden varierar från säsong till säsong beroende på väderförhållande varierar även den sammanlagda lönen.

För att ett kaffe ska få en KRAV-märkning ska det ha producerats ekologiskt och detta ska ha kontrollerats för varje kaffeodling efter regler som EU har tagit fram. Odlingen ska ha skett utan syntetiska bekämpningsmetoder och genmanipulation är förbjudet i alla led. Dessutom ska socialt ansvar tas och kaffeodlingen ska inte odlas på bekostnad av regnskog eller andra ekosystem.

Kapslar med färdig blandning

Kapslarna innehåller en färdig blandning av olika kaffesorter och smakämnen. Värt att tänka på är att köpa kapslar i samma märke som kapselmaskinen man har. Köper man ett annat märke är risken stor för att de inte passar.

Om tiden är sent på kvällen eller om du helt enkelt föredrar koffeinfritt kaffe finns det kapslar även för det. Delicato är ett koffeinfritt espressokaffe som säljs av Löfbergs Lila och blandningen består av Arabica- och Robustabönor och innehåller endast 0,1% koffein. Vanligt bryggkaffe innehåller mellan 12-18 mg koffein per gram pulver, om kaffepulvret endast består av Robustabönor är koffeinhalten 18-20 mg per gram.

För den som vill ha en traditionell espressosmak på sitt kaffe kan välja Pink Tornado som även det marknadsförs av Löfbergs Lila. Smaken är fyllig och har en lång eftersmak. Blandningen består av bönor från Sydamerika, Centralamerika och Östafrika och innehåller 8 gram espresso per kapsel.

Andra kapseltillverkare

Vill man ha en ”vanlig” kopp kaffe, som smakar som mellanrostat bryggkaffe passar kapseln för ”White Rainbow Brygg” från Löfbergs Lila bra. Kaffet är märkt med symbolen ”Fair trade” och är alltså rättvisemärkt med bönor från Brasilien.

Tassimo marknadsför det välkända Gevalia och det finns en mängd olika kaffeblandningar att välja för kapselmaskiner. En av de nyaste sorterna heter ”Latin Sunset” och beskrivs som ett smakfullt och elegant kaffe med medelstyrka. Gevalia har även kapslar för den som gillar mörkrostat och fylligt kaffe, då väljer man företrädesvis ”Dark”. För Tassimos kaffemaskiner passar även ”Twinings of London” som har en god chai latte med kryddig smak och ett härligt skum. Vill man inte alls ha kaffe eller te kan man även göra varm choklad i Tassimos maskiner. Märkena som finns att välja på är bland annat Marabou, Côte D´Or och Milk.

Även Martello har kapslar för olika smakriktningar. ”Gourmet gold” passar om man vill ha en lyxig kopp espresso. ”Kaffe Grande” har mycket smak men är inte så stark, passar i en stor kopp rykande kaffe. Martello har även en koffeinfri sorts kapsel som går under namnet ”kaffe light”.

Om du är intresserad av kaffemaskiner med bönor och kapslar kan det var värt att ta dig en titt på den här artikeln.