Molntjänster för att strukturera och effektivisera

Caroline Wetter's picture

Är ditt skrivbord en enda röra? Kalendern fylld och klottrig? Post-it-lappar överallt?

Informationsöverflöd brukar vi benämna vår tids tillvaro. Informationssamhället medför att vi ständigt kan vara tillgängliga och flödet av information upphör aldrig. Hjärnan däremot är densamma som för hundra tusen år sedan, version 1.0. Det är lätt att gå bort sig i mixen mellan högteknologi och hjärnans förmåga. Den ostruktur som många av oss lever i slösar onödig hjärnkraft. Men möjligheterna att vara högproduktiv, ha ordning och må bra är större än någonsin då det finns en rad finurliga hjälpmedel. Ett sådant är molntjänster.

Molntjänster ger dig möjligheten att hantera program, datalagring och kapacitet på en extern resurs. Tillgängligheten som molntjänster erbjuder är en stor fördel då man slipper hålla datalagring och filer hostade på en enskild plats. Till molnet har du enkel access till det material du behöver var du än befinner dig. Det enda som behövs är en dator med uppkoppling. Ditt material sparas på ett säkert ställe vilket ger en trygghet med tanke på vår rädsla över att förlora data. Det finns en uppsjö av molntjänster, jag tänkte ge dig tips på några som jag tycker är användbara.

Dropbox

Till Dropbox kan du ladda upp filer från din dator för att sedan kunna nå dem från andra datorer men även från en iPhone. Programmet fungerar med Mac, Windows och iPhone. Jag tycker Dropbox är en toppenbra lösning för att lätt komma åt dokument. Ett användningsområde som jag skulle vilja lyfta fram är att du kan skapa delade mappar i din dropbox-mapp. På så vis kan du bjuda in andra som du vill ska ha tillgång till mappen. Toppen när man håller på med ett projekt med flera inblandade. Dropbox kostar inget och du får 2 GB att använda.

iCloud

Ända sen jag skaffade iPhone för några år sedan och därefter min MacBook har jag varit en aning Apple-frälst. Jag tycker allt är så smidigt, snabbt och logiskt. Inget undantag med deras molntjänst iCloud. iCloud är som molntjänst mycket lik fildelningstjänsten Dropbox. Det som skiljer är att tjänsten är osynlig och integrerar alla Apples produkter; datorer, telefoner och surfplattor. Alla dokument, bilder, musik och filmer görs automatiskt tillgängliga på alla uppkopplade enheter utan att användaren behöver göra något. Bland Apples egna mjukvaror har bland annat följande stöd för iCloud: iTunes, Phote Stream, Mail, Calendar, Notes och Contacts. ICloud är gratis såvida du inte behöver mer än fem gigabyte i lagringsutrymme.

Password

Många av oss har samma lösenord överallt vilket kan vara lite riskabelt om man exempelvis blir hackad. Det är dock svårt att komma ihåg en massa olika lösenord. Password är en smidig molntjänst där du samlar alla dina lösenord på ett ställe och behöver bara komma ihåg ett lösen. När du behöver ett lösenord till en sajt med inloggning högerklickar du i inloggningsrutan och väljer därifrån den aktuella inloggningen för domänen. Det går även att lägga in programvarulicenser, kreditkort och liknande. Molntjänsten kostar pengar.

Evernote

Evernote är anteckningsprogrammet där du kan skriva och organisera ditt jobb och idéer. Här kan du samla texter, bilder, ljud, att göra-listor, länkar och skärmdumpar. Med hjälp av denna molntjänst kommer du åt ditt material var du än befinner dig. Tjänsten går att använda från webben, iOS, Windows Phone, Blackberry och Android-appar samt genom datorprogram under Windows och OS X. Du får enkelt tillgång till informationen via exempelvis din dator, telefon eller iPad och mellan dessa synkas allt materialet. Molntjänsten är dessutom gratis.

Delicious

Delicious är en applikation för att spara bokmärken för att sedan ha tillgång till dem oavsett dator. Genom din sida i Delicious når du alltså dina bokmärken på alla datorer. Bokmärkena som du sparar går att kategorisera och ge dem nyckelord så att du lättare hittar dem. Bokmärkena läggs även till efter datum så om du minns när du lade till det är det lättare att finna. Delicious bjuder även på andra tjänster, bland annat möjligheten att dela bokmärken med sina vänner och få uppdatering på vad som för tillfället bokmärks mycket.

Jag skulle avslutningsvis vilja poängtera vikten av att ge molntjänsterna en chans. Många molntjänster underlättar och generar mycket tidsvinst men kan samtidigt vara komplexa och kräva lite ansträngning för att förstå. Gå gärna på rekommendationen från vänner och bekanta vilka molntjänster som är att satsa på. Låt det ta lite tid att hitta de rätta molntjänsterna och ge inte upp om de först verkar lite krångliga, det är lätt att halka tillbaka i post-it-träsket ;-).